Lite sojamjölk, kanske?

Jag hittade den här jättebra artikelnCare2. Den handlar om hur bra det är att byta från komjölk till ett veganalternativ (läs mer på Vegan i Fokus). Mest går artikeln in på djurplågeriet, men det finns definitivt en hälsaspekt också (för dig). Sojamjölk, till exempel, är kolesterolfri och laktosfri, vilket är väldigt bra för den som är laktosintolerant, som jag är. Det går bra att göra sojamjölken själv, hemma i köket.

Det finns andra alternativ, om du inte tycker om eller är allergisk mot sojamjölk. Själv har jag prövat rismjölk och havremjölk, men i vissa länder finns det hampamjölk och mandelmjölk att köpa i affärerna. (Mandelmjölk går också att göra hemma, fast jag tycker inte att den fungerar på samma sätt som de andra alternativen. Däremot är den god att ha till efterrätter ungefär som grädde eller vaniljsås.)

Mjölk är för övrigt bara början. Det finns också yoghurt, grädde, ost, glass och annat som tofu, sojaprotein (flera olika typer) och veteprotein (gluten/seitan). Har du inte redan prövat dem, så kan jag verkligen rekommendera alternativen. (Jag önskar bara att det gick att få tag i hampamjölk här).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website