Mer om alternativ till djurexploaterande produkter

Jag tyckte det var väldigt tråkigt att höra att djurexploaterarföretaget Arla vann i rätten mot Oatly. (Tyvärr verkar Oatly när det gäller palmoljan ha tagit ställning mot djuren också. Det ska jag återkomma till senare).

Eftersom jag inte bor i någon storstadsregion vet jag inte hur många som känner till alternativen – dvs företag som producerar produkter som inte exploaterar och förslavar oskyldiga djur.

Därför skulle jag vilja passa på att puffa för GoGreen och Planti. De tillverkar också produkter som är tillverkade för människor, det vill säga exempelvis mjölk, grädde, yoghurt, ost mm.

De är minst lika bra som Oatly, som ju också är väldigt bra, och de använder inte palmolja.

Nu ska jag komma till vad jag har emot palmolja. För det första: de flesta producenter av palmolja är inte certifierade. Det innebär att de oftast, men kanske inte alltid, för det vet inte jag säkert, förstör regnskog, det vill säga bland annat utrotar vilda djur som bor där. Tyvärr är det så att just nu är också de certifierade helt okontrollerade på grund av förhållandena i produktionsländerna. Alltså kan man idag inte veta om en produkt som innehåller palmolja är ”säker”.

När det gäller andra fettsorter som i det här fallet rapsolja och kokosolja gäller andra förutsättningar. Av någon anledning som jag inte kan gå in på i detalj är kokosolja inte alls lika miljöfarlig. Det har på något sätt att göra med hur den produceras och/eller växter.

Rapsolja odlas till exempel i Skåne och Västergötland, landskap där utrotningen av de vilda djuren pågick under 1600-talet och 1700-talet, såvitt jag vet. Alltså kommer inte vår konsumtion av rapsolja att bidra till att några djur utrotas. Där är det så att säga för sent. Vi kan inte vrida klockan tillbaka och att påstå att man kanske skulle avstå från att använda produkterna som odlas här på grund av att det ”kan uppstå andra problem” eller något i den stilen är naturligtvis nonsens.

Dessutom skulle jag vilja säga att jag av personliga skäl inte tycker om att Oatly enbart använder engelska i marknadsföringen och för övrigt också att alla de här tre företagen väljer att kalla sig för engelskklingande namn här i Sverige. Det gör inte att jag avstår från att köpa deras produkter men jag kan inte låta bli att nämna det här i alla fall.

Hej då, MP!

Inget för MP?

Mm. Veganmat!

 

Till saken hör att jag och min familj varit med i MP i många år. Jag har mer eller mindre vuxit upp inom partiet, så det känns extra tråkigt att bli behandlad så där. I bästa fall var det dåligt genomtänkt av Gustav Fridolin, men i sämsta fall rentav oförskämt.

Naturens rättigheter kan bli grundlag

”Inte förrän det sista trädet har huggits ner, inte förrän den sista floden har blivit förgiftad, inte förrän den sista fisken har fångats, inte förrän då kommer den vite mannen att märka att pengar inte går att äta.”

– Creeindianskt ordstäv

Naturens rättigheter kan bli grundlag

Sverige bör skriva in naturens rättigheter i grundlagen samt verka för att införa ekocid som ett internationellt brott i Romstadgan, vid sidan av exempelvis folkmord. Det är innehållet i två motioner till riksdagen, vars mål är att ställa vår syn på naturen på ända och ge miljörörelsen nya verktyg.

Läs mer här.

Ekologisk och icke-ekologisk odling

I ett läge då diagnoser som AD, ADHD, autism och allergier ökar lavinartat, störningar i reproduktiv hälsa skjuter i höjden, bina i hela världen håller på att decimeras och art efter art dör ut, är det fullständigt oansvarigt att döma ut ekologisk odling på det sätt som forskare från SLU har gjort i sina debattartiklar i SvD. Påståendet att ökad ekologisk odling skulle leda till svält är absurt.

Läs mer här.

Valet och djuren

I morgon, söndag, är det val till riksdagen, landsting/regioner och kommuner, det lär väl inte ha undgått någon.

Vi här på Umrions trädgårdar ska nu våga oss på att rekommendera vad man kan rösta på om man vill djurens och naturens bästa.

Listan är väldigt kort.

Av riksdagspartierna är det främst två partier som mer än andra tillgodoser djurens intressen: Miljöpartiet De Gröna och Vänstern. Det finns även andra, mindre partier, som i de flesta fall är väldigt nya. De som jag känner till är Djurens parti, Gröna partiet och Enhet. Dit kan man också räkna Feministiskt Initiativ. Som man ser på namnet är det det förstnämnda som helt är inriktat på djurens intressen i första hand (de säger att de också är för bevarande av naturen, för det som är bra för naturen är också bra för djuren – och för övrigt också människorna).

Tyvärr har det framkommit en del negativa uppgifter om Djurens parti på internet. När det gäller detta vill jag bara säga att om de här uppgifterna är sanna och vi vet inte säkert något om det, så kan man fråga sig inom vilket parti det inte har förekommit något bråk, någon maktkamp eller rentav oegentligheter. Man kan antagligen säga att inget parti är oskyldigt ur den synvinkeln. Alltså vill vi här på Umrions trädgårdar inte alls avråda från att rösta på Djurens parti. Tvärtom. Det är helt klart ett parti som ställer upp för djuren.

Till slut en liten personlig anmärkning som inte har med djur eller natur att göra. Vi här på Umrions trädgårdar är mindre förtjusta i Vänstern och Feministiskt Initiativ, därför att de två har ingått i en ohelig allians med KD och bestämt sig för att gå till attack mot de ofrivillgt barnlösa, genom att sätta sig emot surrogatmödraskap. Det som eventuellt är aktuellt för svensk räkning är sk idellt surrogatmödraskap, där en kvinna av enbart välmening, och utan ekonomisk ersättning (förutom hennes sjukvårdskostnader) ställer upp och hjälper en annan kvinna att få barn. Alltså, för att vara väldigt exakt,  det gäller alltså inte alls kvinnor i något fattigare land som mot ekonomisk ersättning blir surrogatmödrar. Vi uppskattar inte alls denna nedlåtande, patriarkaliska mentalitet gentemot vuxna, normalbegåvade svenska, nordiska och europeiska kvinnor.