Råd för veganer

Vitaminer och mineraler

Viktigast av allt är B12. Får du inte tillräckligt av den här vitaminen, kan du dö, eller få permanenta nerv-och hjärnskador. Hela B-gruppen är viktig, men B12 är viktigast av alla. Kom ihåg att fast det kan så lång tid som tio år att få en allvarlig brist, så kan andra faktorer än din diet påverka, som till exempel ditt övriga hälsotillstånd och ärftlighet.

Överhuvud taget är det livsviktigt att du känner till näringslära. Som vegan kan du behöva äta en mer varierad diet än förut, men det är okej. Antagligen kommer du att känna dig mycket bättre. Du kanske till och med slipper ifrån de flesta förkylningarna.

Järn är ett viktigt mineral. Inte bara för vegetarianer, utan för alla.

Antag att du känner starkt för att leva ett djurvänligt liv, hur kan du vara säker på att saker som du tar med dig hem inte bidrar till djurs lidanden eller till miljöförstöringen?

Några användbara tips

Film och kopieringspapper innehåller gelatin, och det tillverkas av döda djur.

Socker kan innehålla benfragment (inte så vanligt i de skandinaviska länderna, kanske inte i Europa alls).

Precis vilken produkt som helst, som till exempel bröd, pastasås, glass och godis för att bara nämna några, kan innehålla produkter av animaliskt ursprung. Kolla listan över ingredienser. Helst varje gång du handlar. Innehållet kan förändras från den ena dagen till den andra. I det här sammanhanget kan jag nämna e-koder. På sidan med länktips, hittar du länkar till sidor med listor över e-koderna.

Numera finns det flera olika sorters veganglass. Utbudet varierar beroende på var du bor.  Ofta kan du äta lite dyrare sorters ”vanlig” choklad, alltså mörk choklad. De ska inte innehålla mjölk alls. Men kolla innehållsdeklarationen noga. Lecitin kan i vissa länder (utanför Europa) innehålla hjärna. Annars görs lecitin av sojabönor eller raps. Testa också Oatlys glass. Görs av havre. Bra för den som är allergisk mot sojaprodukter. Finns i vissa hälsokostaffärer och vanliga livsmedelsbutiker.

Genförändrade produkter

I till exempel USA är det väldigt svårt att ta reda på om en produkt innehåller ingredienser som är genmodifierade, men här i EU, i alla fall just nu, måste de här ingredienserna deklareras på förpackningen.

Var särskilt försiktig med majs, tomater och (tråkigt nog) sojabönor.

Försök alltid få tag i ekologiskt (organiskt, biodynamiskt) odlade produkter. Genförändrade produkter kan vara farligt för immunförsvaret, även om det inte är bevisat än. (Och när det blir det, kanske det är för sent).

Smink

Smink, hud-och hårvårdsprodukter kan innehålla ingredienser av animaliskt ursprung, syntetiska produkter och ofta kan de ha testats på djur på ett fruktansvärt grymt sätt. Kolla upp det. Bland annat kan du titta på sidan med länktips.

Jag vet inte säkert hur lagstiftningen är i USA, Australien och på andra ställen. I EU måste (i alla fall så här långt) sådan information stå på förpackningen.

Faktiskt är det så att produkter som testats på djur inte alls behöver vara säkrare än andra.

Det är klart, om du vet att du kan vara allergisk, testa varje ny produkt på ett väldigt litet område av huden. Om inget händer kan du antagligen våga använda produkten på vanligt sätt. Men var försiktig. Du avgör själv vilka risker du vill ta. Skyll inte på mig om du får någon negativ effekt.

Vin

Tänk på att vin, öl och andra drycker från Systembolaget kan innehålla (och gör det oftast) animaliska ämnen i små mängder. I bästa fall är det fråga om äggvita, men det kan också vara gelatin och blod. Tyvärr vet inte Systembolaget själva vad som innehåller vad. De bryr sig bara om att de följer EU-regler. På Systembolaget finns det just nu några få veganviner.

När det finns, försök att köpa KRAV-produkter och annat ekologiskt. Om inte det finns, leta efter svenska produkter, gärna närproducerade.

Undvik till exempel produkter från Holland, Belgien och Spanien. Handla bara i butiker som har ett ekologiskt sortiment eller i alla fall svenska produkter. Undvik lågprisvaruhus, om de inte har just ett ekologiskt sortiment (eller än en gång svenska varor).

Socker och sötningsmedel

Undvik socker och light-produkter. De kan ha negativ effekt på din hälsa.

Fett

Försök hitta ”bra” fettsorter. Ät till exempel olivolja, rapsolja mm. Välj inte vad som kallas matolja. Det är en billig olja som är blandad av allt möjligt.

Försök välja bra material i hushållet – stekpannor, kastruller, tillbringare, bakkärl med mera.

Mat till djur

Akta dig för animaliskt fett i djurmat (detta gäller för djur som är vegetarianer – kaniner, marsvin, vissa gnagare och fåglar).
Hundar (allätare, men behöver mer protein än människor) kan äta helt vegetariskt om man läser på och ger dem fullvärdig mat i övrigt.

Katter måste få syntetiska produkter. Det är dyrt, krångligt, men kanske nödvändigt i längden för ens samvete. Det är dock inte säkert att det än så länge är hälsosamt för katter att bli veganer/vegetarianer.

Iller, till exempel, är också mer eller mindre helt köttätare. Kom ihåg att katten och illern inte kan hjälpa att de inte är vegetarianer, de följer sin natur.

Däremot är det inte alls naturligt eller nödvändigt att plåga djur som görs inom jordbruket. Bönderna säger ofta att de inte alls plågar djur. Det kan vara lite olika med det. Men vad ska bonden ha djuren till? Han har dem inte boende där för att vara snäll, utan för att tjäna pengar på dem. Därför måste det löna sig för honom. Antagligen finns det bönder som behandlar djuren relativt väl, men vinstaspekten måste alltid finnas med.

Har inte något med veg*anism att göra kanske, men tänk på hur du behandlar djur i din familj eller runtomkring.

De har också rätt att leva, och dessutom att ha bra liv. Tröttnar du eller blir allergisk, undersök om någon vill ta hand om din kompis innan du bara släpper ut den eller går till veterinären, eller ännu värre bara dödar djuret själv. Det är inte grymt att ha djur i sitt hem, om man behandlar dem väl. Däremot ska man undvika viltfångade djur. Hundar, katter, kaniner, marsvin, gnagare, många fåglar med flera har länge varit människans följeslagare och klarar sig inte ute i naturen.

Är det nödvändigt att lägga ut fällor, gift med mera, för att avliva vad vissa anser vara skadedjur? Det är en fråga för ens samvete. Tänk på att dina sällskapsdjur kan råka illa ut om du lägger ut gift. Om det argumentet inte biter på dig kanske du ska fundera på vad som händer om ditt barn (av arten homo sapiens) får i sig gift. Det finns ”humana” fällor – alltså fällor som fångar råttor och möss utan att skada dem. Du kan släppa ut dem i skogen eller någon park. Dessutom finns det apparater som ger ifrån sig ljud som är obehagliga för gnagare, och får dem att lämna ditt hem och din trädgård i fred.

Skinn och annat animaliskt

Undvik skinnprodukter – kolla noga vad skor, plånböcker, skärp med mera är gjorda av. Böcker kan vara inbundna i skinn, kolla upp det.

Köttätare brukar vara förtjusta i att påpeka att det kan finnas någon liten animalisk produkt i din dator, men hur ska man kunna veta det? Blir det känt och man protesterar tillräckligt går det säkert att byta ut den komponenten. Dock är det inte bevisat att det finns något sådant i datorer, mobiltelefoner, tv-apparater och så vidare. Det här är bara ett svagt motargument som köttätare kommer med för att de inte kan försvara sitt ställningstagande. Angrip motståndaren, kallas det argumentet.

Ett annat populärt grepp är att påstå sig tycka synd om växterna. Det finns inga som helst bevis för att växter har känslor av något slag. Skulle det ändå visa sig att det är så, finns det vegetabilier som är frukter eller så kallade fruktgrönsaker – ett sätt för växten att sprida sina frön. Det är alltså inte så att man dödar växten för att få deras frukter. Om den här personen som tycker så väldigt synd om växter verkligen gör det, kan man fråga sig vad personen i fråga själv äter. Antagligen något som har varit levande, medvetet och lidit innan det hamnat på personens tallrik.

Läs på!

Allmänna råd för att må bra

motionera
tänk positivt: tre positiva saker varje kväll
säg nej
vila
drick (rent) vatten
akta dig för stress

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website