Viktiga dagar

I oktober är det inte bara Vegetariska Världsdagen (1 oktober), det är också den internationella Djurens Dag (4 oktober). Det passar egentligen jättebra. Om man äter mindre kött (helst inget alls) dör det färre djur. Samma dag som Djurens Dag är det också Kanelbullens Dag. Det här går faktiskt att förena på ett trevligt sätt. Man kan nämligen baka kanelbullar utan några som helst djurprodukter.

Istället för den sedvanliga komjölken som är resultatet av uttnyttjande av kor, och som faktiskt kan ge upphov till både ledvärk, magproblem samt problem med upptaget av kalcium, kan man använda en annan typ av mjölk (ursäkta, EU: dryck). Du kanske tänker att det där kan väl inte stämma? Kalcium i mjölk är ju jättebra för benstommen. Eller? Tänk så här: varför finns det så mycket kalcium i mjölk? Kanske för att vätskan i fråga hämmar upptaget av just kalcium. Man kan alltså få benskörhet av att dricka mjölk.

Bra ersättningar för komjölk som finns tillgängliga här i Sverige är sojamjölk (fungerar självklart inte om man är sojaallergiker), havremjölk (ska man nog inte använda om man är glutenintolerant, men då kan man knappast äta kanelbullar alls) eller rismjölk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website