Farmors ärtkotletter

Farmor Elisabet hade gästgiveri i Bohuslän. Hon hade en liten receptbok där hon hade alla sina recept inskrivna. När barnen var hemma från skolan och var sjuka fick de hjälpa till att skriva in recepten i boken. Under varje recept står det namn och ålder på barnet som skrivit in det. Boken finns numera i vårt hem. Tyvärr är vissa sidor urrivna så vi får aldrig veta vad som stod på dem.

Detta ärtkotlettrecept var inte vegetariskt i grunden, men vi har bearbetat det till att bli helt vegan. Familjen var inte vegetarianer men åt mycket mer grönsaker än vad som var vanligt på den tiden. Hakparanteserna är medtagna för att man ska få känslan av det ursprungliga receptet.

250 g torkade gröna ärtor

1 msk sojamjöl blandat med 1/2 dl vatten [1 ägg]

1 lök

ströbröd [rivebröd]

margarin [smör]

1 dl sojagranulat/seitan/tofu eller någon annan köttersättning [skinka]

Aftonen förut lägges ärtorna i blöt, kokas mjuka i saltat vatten och [males i köttkvarn] mixas i matberedaren. Sojagranulaten kokas några mintuter [Skinkan skäres i små bitar] och blandas med sojablandningen[ägget], ärtorna och [rivebrödet] ströbrödet till en deg, varav kotletterna formas, vilka [doppas] vänds i [mjölk och rivebröd] ströbrödet och stekas i [smöret] margarinet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website