Mandelpannkaka

4 portioner

3 dl mandelmjölk (Alpros osötade tycker jag passar bäst, den sötade fungerar också)
3 dl vetemjöl

2 msk bakpulver

Vispa samman smeten och häll i en smord bakform eller ungsfast form. Grädda i medelvarm (175 °) ugn i 25 minuter.

Varianter:
Pumpakärnor eller solrosfrön och eller gröna ärtor blandas i smeten för en mer proteinrik förrätt.
Russin blandas i smeten för en efterrättspannkaka. Serveras gärna med sylt.

Dagens middag

Idag gjorde vi något ovanligt till middag. Kokta gröna linser, stekt tempeh och grön ärtpuré med mandelmjölk och sojaost. Till detta åt vi ostsmörgås.

 

Ärtpuré (4 portioner)

600 g frysta tinade gröna ärtor

175 g sojamjukost

1 portionsförpackning grönsaksfond

Späd till önskad konsistens med valfri växtmjölk (mandelmjölk i det här fallet)

Värm till önskad temperatur

 

Farmors ärtkotletter

Farmor Elisabet hade gästgiveri i Bohuslän. Hon hade en liten receptbok där hon hade alla sina recept inskrivna. När barnen var hemma från skolan och var sjuka fick de hjälpa till att skriva in recepten i boken. Under varje recept står det namn och ålder på barnet som skrivit in det. Boken finns numera i vårt hem. Tyvärr är vissa sidor urrivna så vi får aldrig veta vad som stod på dem.

Detta ärtkotlettrecept var inte vegetariskt i grunden, men vi har bearbetat det till att bli helt vegan. Familjen var inte vegetarianer men åt mycket mer grönsaker än vad som var vanligt på den tiden. Hakparanteserna är medtagna för att man ska få känslan av det ursprungliga receptet.

250 g torkade gröna ärtor

1 msk sojamjöl blandat med 1/2 dl vatten [1 ägg]

1 lök

ströbröd [rivebröd]

margarin [smör]

1 dl sojagranulat/seitan/tofu eller någon annan köttersättning [skinka]

Aftonen förut lägges ärtorna i blöt, kokas mjuka i saltat vatten och [males i köttkvarn] mixas i matberedaren. Sojagranulaten kokas några mintuter [Skinkan skäres i små bitar] och blandas med sojablandningen[ägget], ärtorna och [rivebrödet] ströbrödet till en deg, varav kotletterna formas, vilka [doppas] vänds i [mjölk och rivebröd] ströbrödet och stekas i [smöret] margarinet.

Finsk kålrotslåda

1 kålrot (ca 900 g)
10 dl vatten
1 tsk buljongextrakt
6 dl soja-ris-havre- eller sesammjölk
1,5 dl polenta
0,5 dl lönnsirap eller råsocker
1 tsk salt
1 msk arrowroot

Skala och skiva kålroten. Koka den i vatten och buljong till den är helt färdigkokt. Häll bort buljongen. Kör skivorna i en matberedare eller mixer. Häll över i en skål och lägg till mjölken, polentan, lönnsirapen, salt och arrowrooten. Häll i en smord ugnsäker form. Tillaga i 50-60 minuter (200 ° C). Kan tillagas i förväg och frysas. smord ugnsäker form. Tillaga i 50-60 minuter (200 ° C). Kan tillagas i förväg och frysas.

Kikärtsbollar

(50-60 st)

4 dl kokta kikärter
2 dl ris, kokt i buljong
1 lök
1.5 dl skållade, rostade mandlar
1 msk vegetabilisk olja
1 msk finhackad persilja
1 msk arrowroot
1 tsk körvel
2 ml peppar
margarin till stekning

Blanda kikärter, ris, lök och mandel. Tillsätt olja, arrowroot, persilja och kryddor. Blanda väl. Rulla smeten med fuktiga fingrar, till små bollar. Stek långsamt i het stekpanna. Rulla omkring dem så de blir jämt stekta.
Om du vill kan du rulla dem i ströbröd innan stekningen. Ät dem varma eller kalla, eller frys dem och ha senare.

Nötstek

1 medelstor lök
25 g margarin
225 g (3 1/2 dl) blandade nötter (vad du vill, inklusive mandel)
100 g (ca 3 skivor) bröd
eller ca 300 g ströbröd
3 dl grönsaksbuljong
2 tsk bryggerijäst/näringsjäst
1 tsk blandade kryddor
salt och peppar

Hacka löken och stek i margarin tills den är genomskinlig. Finmal nötterna och brödet i en matberedare eller mixer. Värm buljongen och bryggerijästen till kokpunkten och tillsätt de andra ingredienserna. Blanda försiktigt, smeten ska vara ganska lös. Häll i en grund, smord form. Släta till ytan, häll lite ströbröd över och baka i ugnen i ca 30 minuter tills den är gyllenbrun. (200°)

Potatisvåfflor

(fyra st)

4 kokta kalla potatisar (ca 200g)
2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1 matsked smält smör
1 dl kallt vatten

Skala och grovriv den kalla kokta potatisen. Blanda den med vetemjöl, salt och bakpulver. Smält och tillsätt smöret och det kalla vattnet. Grädda våfflorna i våffeljärn på medelvärme i 3 minuter. Pensla våfflorna med smör. Lägg på valfri fyllning.

Variant, använd valfri bönsort istället för potatisen, i samma mängd.

Griljerad kålrot

1 stor kålrot

senap

ströbröd

Koka kålroten tills den är mjuk men inte sönderkokt. Häll bort vattnet och låt kålroten torka ett tag. Bred senap över kålroten utom på undersidan, som kommer att ligga emot serveringsfatet. Häll ströbröd över. Griljera i ugnen tills den har fått fin färg. Servera med bechamelsås (vanlig vit sås) och eventuellt dopp i grytan (gjord på grönsaksbuljong).

Kålrätter

Grönkål

Ta bort de grövre stjälkarna. Koka grönkålen i en tjock grönsaksbuljong. Hacka den och ta bort det som är kvar av de tjockare stjälkarna. Gör en tjock stuvning på sojagrädde (eller havregrädde) och vetemjöl. Krydda med salt och peppar. Späd med vatten för önskad konsistens. Servera varm eller om man så önskar, kall.

Rödkål

1 rödkålshuvud

1-2 dl katrinplommon

1-2 äpple/n

1 msk rött vin eller vinbärssaft

grönsaksbuljong

Skär ingredienserna i småbitar. Koka i grönsaksbuljongen tills allt är helt mjukt. Tillsätt salt och peppar. Servera varm eller om man så vill, kall.

Brunkål

1 stort vitkålshuvud

lite sirap

salt

peppar

Skär kålen i småbitar. Bryn. Lägg den i en ugnsfast panna. Häll lite grönsaksbuljong över kålen. Tillaga i ugnen tills kålen är mju. Tillsätt sirap, salt och peppar. Servera varm eller om man så vill,  kall, med eller utan vit sås.

Kinafärspaj

Till pajskalet:

4 dl vetemjöl
1 1/2 dl sojamjölk (eller motsvarande)
50 g margarin
2 tsk bakpulver

Till fyllningen:

1 purjolök
1 burk kinafärs (vetegluten/seitan i jordnötsolja)
1 1/2 dl of sojamjölk (havremjölk, rismjölk eller motsvarande) sojagrädde går också bra (men måste tillsättas efter tillagningen)
1 msk senap
1 msk tamari/shoyu (ekologisk sojasås)

Lägg mjölet i en skål och knåda ner margarinet i mjölet. Tillsätt sojamjölken och blanda snabbt till en fast deg. Låt stå svalt i minst en timme. Skölj och skiva purjon. Stek snabbt i överbliven jordnötsolja från färsen. Skär färsen i mindre bitar och stek med purjon. Häll lite mjöl över stuvningen. Tillsätt mjölk, senap och tamari.

Platta ut degen och lägg den i bakformen. Se till att den täcker botten och sidorna. Gör hål i pajskalet på botten med en gaffel. Baka pajskalet i ca 15 minuter (225° C). Tillsätt fyllningen och baka i ytterligare 10-15 minuter, tills pajskalet är gyllenbrunt.