Kärlek, inte krig… eller?

Jag läste en artikel om Bonobochimpanserna. Om du inte känner till dem så är de en underart av chimpans. I vilket fall som helst är de primater – människoapor. Deras samhälle, om du tillåter uttrycket, bygger på sex. De har inte så mycket aggression och våld inom arten. Just det är helt ok för mig.

Dessutom läste jag nyligen en spalt i SvD där författaren jublade över ett par gaypingviner på ett zoo och Bonoboerna. Det som gjorde honom så glad var att det ger den kristna högern huvudvärk. Lite konstigt med tanke på vilken tidning han jobbar på… Det är också helt ok för mig. Låt de trånga sinnena vidgas, antingen det gör ont eller inte.

Men det jag inte gillar med Bonoboernas samhälle är något annat som också stod i artikeln. Mer eller mindre ordagrant sa författaren så här: ”Priset som honorna får betala för deras fredliga samhälle är att de alltid måste vara tillgängliga för sex.” Med andra ord, de måste alltid ställa upp med sex – till hanarna får man anta. Är det verkligen så ett samhälle borde vara? Eftersom många använder Bonoboerna som någon sorts positiv förebild för oss homo sapiens också, är det något som vi borde ta efter? Måste vi lugna ner ”odjuret” (ta det inte bokstavligt, killar, jag älskar er, det är bara ett uttryck) genom att ställa upp? Kom igen, det är ju deprimerande.

Artikeln om gaypingvinerna osv, nämnde också att i en art floddelfiner (hoppas jag fattade det rätt, vetenskap är inte min grej egentligen) brukar hanarna para sig med varandra i andningshålen (näsan?) (Oj! Om det är sant, hur kan de då andas? Riskerar de inte att drunkna?). Så kanske hade författaren till den där spalten också fattat fel. Men han nämnde i alla fall också att de (floddelfinhanarna) också parar sig med hajar och jättesköldpaddor. Också här, verkade författaren se det som något positivt. Va? Tycker den där författaren att det är ok att människor har sex med djur också? Eller är det bara ok när båda parter är överens? Det kanske det är också, mellan olika djurarter alltså. Men så är det verkligen INTE när så kallade människor har sex med så kallade djur. Och hur som helst, vill vi att vårt samhälle ska vara så? Det tror jag inte.

Nu läste jag en artikel till häromdagen, den här gången om mänsklig homosexualitet. Väldigt intressant faktiskt. Forskarna hade studerat tvillingar – enäggstvillingar antar jag, fast det minns jag inte om artikeln nämnde. En del av dem hade olika sexuell läggning fast de annars var i stort sett identiska. Det stod mycket mer i den där artikeln, men det som fick min uppmärksamhet var framför allt det här: bögar och heterosexuella killar är olika, men inte när det gäller sex. Vad kan nu det betyda? Jo, jag fattade det som att de har olika intressen, hobbies, frisyrer, mode osv, men är väldigt lika när det gäller att leta efter en partner. Enda skillnaden var att bögarna oftast hade mer tur. Antagligen för att andra killar är lika angelägna om att ha sex som de är.

Med tanke på allt det här jag läste fick jag en idé. Vi borde allihop vara mer toleranta mot homosexuella och bisexuella relationer, bara båda parter (eller flera) är överens. Vuxna människor osv. Varför det då? Jo, fast jag inte påstår att vi tjejer inte gillar sex, så är det vanligtvis så att killar vill ha mer och oftare än vi tjejer. Och i vilket fall som helst på ett annat sätt (mer rakt på, mindre relation). Så skulle inte vårt samhälle kunna lära sig att acceptera sex mellan unga killar, som senare i livet faktiskt träffar en tjej och bildar familj? För att bespara oss tjejer tvånget att ”ställa upp” eller tvingas acceptera våld och krig. För om du tänker efter, låter inte det rätt mycket som utpressning?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website