25 anledningar att vara veg*an

1. En vegan använder 1/6 av ett tunnland (tunnland=ett halvt hektar) för att odla mat varje år. En ovo-laktovegetarian tre gånger så mycket. En köttätare tjugo gånger det.
2. En vegans mat använder upp 150 liter vatten per dag. En ovo-laktovegetarian fyra gånger så mycket. En köttätare fjorton gånger så mycket.
3. I USA ger djur som föds upp till mat 130 gånger så mycket exkrementer som hela den mänskliga befolkningen. Siffrorna för Europa är jämförbara.
4. Detta förorenar vattendragen och dödar livsformer i vattnet.
5. Lantbruksdjur kräver mer än 1/3 av alla fossila bränslen som ger upphov till växthusgasutsläpp i USA. Siffrorna för Europa är jämförbara.
6. Och har förstört 3/4 av matjorden.
7. Inte ens fängelser är lika överfyllda som djurfabrikerna.
8. Alla vill vara fria.
9. Djur känner rädsla och vill inte dö.
10. När djur känner smärta skriker de också.
11. Det är bara en ”liten person” som dödar ett försvarslöst djur och en ännu mindre som äter upp den.
12. ”Art-ism” (speciesism) är den mest extrema formen av rasism. Begreppet ”art-ism” (speciesism) har bildats på samma sätt som ras-ism och betyder att man diskriminerar mot någon på grund av den art den tillhör.
13. Inget djur förtjänar att dö för någons smaklökar.
14. Du skulle inte äta dina egna sällskapsdjur.
15. Ingen levande varelse vill se sin familj slaktas. Djur älskar sina ungar och sörjer dem när de förlorar dem.
16. ”Den starkares rätt” är inte samma sak som rättvisa. Långt om länge erkände folk att misshandel och utnyttjande av andra människor är fel. Det är dags att andra arter tillerkänns någon form av rätt.
17. Varje år dör 40 miljoner människor av svältrelaterade orsaker. De skulle kunna överleva om de fick äta grödorna de exporterar för att föda djur i djurfabriker.
18. Ingen skulle behöva döda för att försörja sig. Slakteriarbetare har den högsta risken för skador och sjukdom av alla yrken.
19. Att äta djurprodukter orsakar hjärtsjukdomar. En vegetarisk diet kan förhindra detta.
20. I varje förpackning av kyckling finns det lite avföring. 98 % av kycklinglik innehåller mätbara halter av E-colibakterier.
21. Att äta kött och mjölkprodukter gör dig fet. 18 % av amerikanerna är feta (siffrorna för Europa är jämförbara) men bara 2 % av veganerna.
22. Du borde inte behöva ljuga för dina barn om maten de äter. Våldet som krävs för att producera den skulle förföra de flesta dem.
23. Ekonomi är ingen ursäkt för att döda. Slavhandeln var lönsam en gång också (och är det tyvärr i vissa delar av världen fortfarande).

24. ”Kött” är en eufemism (förskönande beskrivning) av ett ruttnande lik som används som mat.
25. Om du inte kan döda ett djur, varför skulle någon annan behöva göra det åt dig?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website