Fredrika Bremer

Fredrika Bremer

Idag läste jag en intressant artikel om Fredrika Bremer. Tyvärr var det på Svenska Dagbladet och eftersom man bara får läsa ett mycket lågt antal artiklar innan man måste betala – och det tänker jag faktiskt inte göra – så väljer jag att i stället länka till Wikipedias artikel. Jag hade ingen aning om att Fredrika Bremer också kämpade för djuren. Väldigt trevlig överraskning. Fredrika Bremer är ett bra exempel på hur etablissemanget valde att ignorera en framstående litterär person för att hon var kvinna och hade ett som de flesta beskrev som ”alldagligt utseende”. Hedvig Charlotta Nordenflycht utsattes också för den typen av förminskning. ”Hon var för tjock”, verkade vara det värsta felet med henne, enligt hennes manliga kollegor. Hur många av de samtida männen hade vad man kunde beskriva som ”ofördelaktigt utseende”? Hur många av dem förbisågs på grund av det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website