Bojkott

Kodak
Coca-Cola
Samsung
General Motors
Xerox
Heineken
Fuji Film
Telstra
Schlumberger
John Hancock
Panasonic
TimeWarner
Visa

Företagen här ovan är sponsorer för OS i Beijing. Om du bryr dig om det tibetanska folket, ska du bojkotta dem. Det tänker i alla fall jag göra.

En del av dem har jag aldrig hört talas om (Schlumberger, John Hancock). Ett annat – Telstra – är bara ett namn för mig. De andra känner jag till, men de flesta använder jag inte. När det gäller Visa och TimeWarner kommer det i alla fall att kännas lite.

Visa – det är väl ganska självklart? Men för en så här viktig sak så får jag klara mig utan.

TimeWarner – om jag inte tar fel äger de ICQ och AOL. Det blir svårt. Jag använder ICQ varje dag. AOLs Instant Messenger skulle jag kunna använda – jag har ett sk screen name, men jag använder det inte.

Du kanske säger ” det där är ju bara politik” eller ”man ska inte blanda idrott och politik”. I så fall kan du fundera på det här: folk i Tibet dör ju. Om du frågar deras anhöriga eller folk som blev beskjutna och överlevde skulle de nog inte uppskatta din syn på det hela.

Hallå! Idag är det Tibet – imorgon – vem vet? Kanske blir det hemma hos dig. Det finns inga garantier för att du alltid kommer att vara i säkerhet.

I minst ett år nu har jag bojkottat Yahoo och Google. Om du inte förstår varför, kommer här en kort förklaring:

Yahoo – de hjälpte kinesiska myndigheter att fängsla minst en journalist som skrev om demokrati. Ja, exakt. En oskyldig person sitter i fängelse, tack vare Yahoo. Så ingen Yahoo Messenger och inget Yahoo mail.

Google – de censurerar sökningar gjorda i deras sökmotor i Kina. Därför vill jag naturligtvis inte använda någon av Googles tjänster. Om du inte tycker det där är så märkvärdigt, så fråga dig varför. Är det ok att censurera internetsökningar bara det är långt bort hemifrån? Eller är det något du bara struntar i?

Jag bryr mig i alla fall och jag säger nej tack till Yahoo och Google.

Här finns några länkar för den som vill göra något för folket i Tibet.

One thought on “Bojkott

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website