Nybakat bröd varje dag

Äntligen får jag färskt hembakat bröd varje dag. Vet du varför? Jo, för jag bakar själv. Varje dag. Det är lyckligtvis ett superenkelt recept.

Man bara rör ihop alltsammans i en bunke och så häller man upp det i en stekpanna av järn. Där får det jäsa under lagom stora lock. När det är klart sätter man in det i ugnen i ca 20 minuter (beror lite på din ugn), öppna sen ugnen och fortsätt grädda i två minuter till. Sen är det bara att hälla upp på ett metallgaller (ställ gärna gallret på något i stil med en ugnsfast form, så inte bordet/diskbänken blir alldeles blöt av hettan.

Man kan variera innehållet lite. Det ska vara totalt 5 dl mjöl, till största delen vete. Jag har prövat 4 dl vete + 1 dl kikärtsmjöl och 4 dl vete + 1 dl grovt rågmjöl, men man ska kunna använda 3 dl vete + 2 dl graham eller rågsikt också. Själv gillar jag solrosfrön så jag häller i en del tillsammans med de mer eller mindre blöta ingredienserna.

Jag gör alltid dubbel sats för vi är flera i familjen, men du kan lika gärna göra en vanlig sats.

Här kommer receptet:

1/2 pkt jäst
2 1/2 dl vatten
1 1/2 tsk salt
2 msk olivolja
(solrosfrön)
5 dl mjöl (den blandning du föredrar)
lite fett (bakmargarin eller matolja – en sort som är lämplig att upphettas, t ex olivolja)

Smula sönder jästen ner i en lagom stor bunke (2 1/2 l använder jag). Häll i vattnet. Rör ner saltet och olivoljan (och solrosfröna). Därefter tillsätter du mjölet lite i taget. Arbeta en stund med något kraftigt redskap (träsked eller gaffel, slickepott eller liknande). Häll ut degen/smeten i stekpannan (stekpannorna). Låt det jäsa – minst tjugo minuter till en halvtimme. Sätt in i ugnen. Låt brödet vara inne i ca 20 minuter – beroende på din ugn). Öppna luckan. Låt brödet stå kvar i ytterligare 2 minuter.

Häll ut brödet på ett metallgaller – med rätt sida upp, du får alltså vända det. Lägg en handduk över och låt kallna. Det behöver inte vara iskallt för att äta, bara om du ska spara det i plastpåse eller brödskrin, eller om du vill frysa det, men det är inte den bästa sorten att spara länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website