Den här gången förlorade David mot Goliat :(

Arlabild
På torsdagen kom
beslutet från domstolen – och den gick i allt väsentligt Svensk Mjölks väg. Oatly förbjuds, mot ett vite på två miljoner kronor, att i sin annonsering dels hävda att mjölk är dåligt för människor eller inte passar för dem, dels att påstå att havreprodukter är ett båda klokare och mer hälsosamt val än mjölk.

Läs mer här

Sen kan man ju ha synpunkter på om verkligen ”made for” betyder passar för och inte ”skapad för”, som enligt min mening är en bättre översättning av engelskan. Komjölken är ju skapad för kalven, medan produkten Oatlymjölk är skapad för de mänskliga konsumenterna. Kanske borde Oatly gå över till reklamkampanjer på svenska om nu rätten har lite svårt för främmande språk.

Sen kan man se sloganen: No milk, no soja – no badness att det syftar på allergener. Både mjölk och soja är kända allergener och faktiskt inte är falsk marknadsföring utan helt sant. Varför har inte sojaproducenterna klagat förresten? Kanske tycker de att det är lite fånigt eller så har de inte monopolmakten som ARLA har.

Detta är svenskt rättsväsende. Det lilla företaget har inte rätt att överklaga heller. Det börjar lukta Monsanto.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website